GUL

G U L – mixed media – udstillingen O R D  – Aarhusgruppen ProKK  2021

GUL – undersøgelse af GUL  – Jagten på den gule tråd

Sikke da en ubehagelig gul trøje du har på! Ved du ikke, at gul er falskhedens farve?  – Tiden stod stille.

En stringent gennemgang vedrørende gul i vestlig kultur afslører, at farven har været stigmatiseret i årtusinder. Gul var forbundet med Judas, falskhed, prostitution, negativitet, sygdom mv. En opdagelsesrejse afdækker dog små opture for gul, grundet farvens egenskaber eller kontakt med andre kulturer, fx Kina. (…) Der opstod langsomt et nyt syn på gul i den vestlige kultur, og nye former for anvendelse af det gule farvespektrum.

Det fælles tredje, her ordet GUL – skal sanses og opleves. Gul udgør det mindste spektrum i farvecirklen, men hvis vi skal tænke, skrive eller tale om gul – kan ordet og farven udfoldes i uendelig mange nuancer: kanelgul, safrangul, tisgul, korngul, honninggul, sennepsgul, citrongul, kromgul, guldgul, okkergul, støvgul, banangul, solgul, smørgul, neongul, kanariegul, zinkgul, signalgul, marcipangul, indisk gul, majsgul, hørgul, rapsgul, pastelgul, svovlgul, cremegul, melongul, karrygul, narcissegul, kadmiumgul, dahliagul, ildgul, tuscangul, humlebigul, bronzegul, annanasgul, neapelgul, elfenbensgul

Sproget rækker ikke! Prøv selv at tilføje diverse tillægsord. Vi befinder os hurtigt i en poetisk billedskabende tilstand.

Jeg skabte som led i undersøgelsen Gult tableau. Det består af gule genstande fra mit hjem. Oplev disse gule objekter i relation til deres fællesnævner, den gule farves æstetik. I koloristisk kontekst med tableauet optræder et abstrakt maleri, hvor farven blot er sig selv. Træk et par kort fra skål/æske i Gult tableau, og få en hurtig indføring i farvens historik og symbolske anvendelse i Vesten samt en kort gennemgang af farvens symbolske betydning i resten af verden.

Jeg udforsker endvidere i sommeren 2021 farven gul i Århus C og kontekst med afsæt i fotografi. Sammenhænge mellem en lokal og en global verden via gul – er til tider synlig. Visuelle og sproglige refleksioner opstår i jagten på den gule tråd. Resultatet ses i en bog på Gult tableau.

Du kan deltage på udstillingen med dine gule tanker, drømme og erfaringer. Formålet er at befri gul fra kulturelle fordomme og at styrke fællesskab, nærvær og samtale.

Vidste du, at: GUL, GUL, GUL, GUL opleves forskelligt i hjernen? J.R. Stroop opdagede i 1935, at det tager længere tid at sige farver, når ordet for farven ikke svarer til den farve, det er skrevet med.  O R D påvirkes af farve. Derfor er gul magi en realitet.