CO.VID, KOLORIT OG COLLAGE
Husker du foråret 2020? – Jeg skabte værker som blev udstillet: Godsbanen, Aarhus C, ProKK -gruppen Aarhus C og Greve Museum i tiden fra 27 juli, 2020 – til oktober 2021. Collage, tekstilprint, foto, tekst vinklede corona, diversitet, racisme og femininitet i en lokal såvel som global kontekst. – Kunstnerisk er der en forbindelse til DADA Berlin – gruppen der bragte collage og aktionisme ind i kunstlivet efter 1. Verdenskrig. Foråret/sommeren var en kunstnerisk dynamisk tid med helt nye temaer, vinkler og teknikker, med relevans for offentligheden.
Serie på 4 foto skildrer coronastemninge, 2020
Skitse til slumretæppe, 170×200 cm, collage på tekstil og presenning med lokale/globale referencer (coronarefleksion ).
Vi har millioner af billeder på nethinden fra pandemien. Jeg undersøgte hvad farve gør ved de mediebilleder, som vi eksponeres for. Der var humoristiske, opmuntrende såvel som skræmmende billeder. Der optræder egne fotos fra det århusianske og korte tekst-dialoger med venner fra Napoli, East-London og Kina. Billederne er bearbejdet i fotoshop. Jeg mødte: uro, smerte, angst – traumerne bag de alvorlige mediebilleder.
Fotos er fastgjort på stof/klude som forstærker det koloristiske udtryk og derefter komponeret i stor collage.
Det viste sig svært at finde gult transparent tekstil i Århus – såvel i forretninger som i genbrug. Det fremgik da capo, at relationen til farve er båret af trend, geografi og kultur. Jeg måtte anvende egen samling af tørklæder.
Farveholdningen i det færdige resultat kan karakteriseres som indisk- sydamerikansk. – Materialerne, presenning, klude og brugte tekstiler leder tanken hen på fattige mennesker og deres liv med genbrug. Det er som om de har opdaget farvens formildende og healende kraft – farvens evne til at skabe nærvær og glæde på trods af udfordringer, modgang og død.
Da Indien gik i lockdown var DK optaget af nabolandet Sverige. Jeg så ingen billeder på dansk TV, af de ”bibelske” folkevandringer som fandt sted i Indien. Det afspejler tendensen til eurocentrisme: Den manglende forståelse for helhed og accept af det samarbejde, som er vores livsbetingelser på kloden. Vi må tage ansvar, hvis vi skal skabe en sund planet.
Mindre collageværker 1 ud af 6 stk. – diversitet som tema – udført som mundbind.
Coronasproget udsat for Æstetik, vilde blomster er formet til ord/ korte sætninger som relaterer til pandemien.
Coronasproget udsat for æstetik – 15 blomsterskriv på tekstil – 3 banner a 95 x187 cm
Vi blev hurtigt fortrolige med retorikken inklusiv fraseologien. Da jeg erfarede, at førende forskere tilskrev årsagen til coronakrisen: Homo sapiens fremfærd og den dermed svindende diversitet på planeten fik jeg ideen til at skrive med blomster. – Det nytter ikke at skyde skylden på fattige flagermusejægere, eller fly til diverse konspirations-teorier. Mennesker har i øvrigt anvendt flagermus som føde siden ca. 70.000 f.v.t.
Jeg opdagede det frodigt liv som vokser frem i en midterrabat, som ikke har været udsat for kommunal ensretning/ overgreb på diversitet.
Det føltes som en aggressiv handling at rive de sarte smukke blomster itu. En vis hurtighed, konsekvens og koloristisk overblik er afgørende for det færdige resultat. Belønningen var: Respekt for blomsterbinderfaget, mindelser om hindu eller buddhist ritualer såvel som fynske æresportritualer. Og selvfølgelig nærkontakt med blomsterstøv, duft og farve. Visse blomsterstængler går dog hurtigt i forrådnelse. Duften af gødning var ikke langt væk.
Er udtrykket ren æstetik? NEJ! – Jeg ønsker med de sproglige æstetiserede coronaudtryk, at henlede opmærksomheden på naturen, som vi er tvunget til at få en ordentlig og balanceret kontakt med som civilisation, hvis vi fremover skal undgå pandemier, klimakriser m.v.
At genoptage/opfinde kollektive ritualer, som afspejler det at leve i samklang med naturen, vil være befordrende. Vi mangler som menneskehed at erkende behovet for ægte globalt samarbejde og nødvendigheden af bevidsthedsmæssig udvikling. Der er virkelig meget hjemmearbejde
Coronasproget udsat for Æstetik, vilde blomster er formet til ord/ korte sætninger som relaterer til pandemien. Derefter fotograferet og printet på tekstilbanner. 3 stk. banner à 180×90 cm.