Grøn, instinkt, stimuli, sansning, psyche

 

Jeg dissekerer til tider mine passioner og grøn stod for skud. Jeg besluttede at anvende et par faglig-æstetiske værker og viden fra udsmykningsopgaven til Psykologisk Institut, AU.  Fx. stenalder og homo sapiens relation til farver. Tværfaglighed. – Visse algearter blev anvendt som grønt pigment allerede i stenalderen. Så var der ægypterne, som var dygtige kemikere. Men opskriften på grøn gik tabt. Og romerne så rødt, lige bortset fra Kejser Nero. Kulturperiode efter kulturperiode blev undersøgt og dokumenteret på udstillingen – og selvfølgelig de fysiske forudsætninger for farven: pigmenterne. De blev tidligt en efterspurgt vare. Mere eller mindre rituel anvendelse af farve blev og bliver stadig praktiseret i alverdens kulturer. Farven er en stimuli – også grøn.

 

Nutiden er jo som bekendt udfordrende for dyre-plante og menneskeliv i den antropocæne tidsalder. Denne lille installation i hjørnet af Galleri Gallo, 2023 var tænkt som et hint: Enten skruer vi ned og ændrer prioriteringer, eller også risikere vi, at alle må indtage beroligende kemi, før vi uddør med eller uden diagnoser .

 

“Det grønne er så godt for øjnene”– På den interaktive udstillingen Sjælen er grøn – Psyche tales, 2023 – skete det at gæster konstaterede en beroligende virkning, af at opholde sig i de grønne omgivelser.  Man kunne sanse grønt i: tableau, tekstil, foto, maleri, collage, skræmfarver, grønne boller , grøn modellervoks og puslespil og via skrift fodre den kognitive del af bevidstheden med viden om grøn, psyke / psyche  – fra Homer til Hanna Arndt.

Via bestandig undren omkring dyrkelse i bl.a. DK af sort, hvide, grå, beige farver – lykkedes det at finde ny faglitteratur med  kvalificeret respons. Egne “statistiske undersøgelser blev bekræftet kun ca. 10 % går i farver. Det er vildt! Jeg er nødt til bestandigt at stille nye spørgsmål. Kortlægningen af farvernes kulturhistorie er ret ny og SPÆNDENDE  – ligesom der forskes i gener, adfærd, biodiversitet osv.  Håbet er lysegrønt! Jeg kunne fortælle meget mere … Tjek måske: https://www.ingedahl.dk/da_dk/groen/  og gå direkte til: den grønne farves historik.