Petra: Natur, arkitektur og ingeniørkunst

 

Jeg har været på spændende tur til et af verdens 7 vidundere, Petra som var Nabatæernes hovedstad – bygget ind i et fantastisk rosa klippelandskab ca 250- 100 f.v.t. i det nuværende Jordan.

Byen var et et rigt multikulturelt centrum – en opdyrket oase- på karavanevejen mellem Nordafrika og Asien. Man opkrævede skatter, og gav til gengæld karavanerne et sikkert opholdssted og adgang til Petra. En lang smal slugt: Siq’en, ca. 1,2 km fører frem til byen.

Det er en eventyrlig oplevelse at bevæge sig gennem denne siq – et naturfænomen med indhuggede altre og nicher, men også med indbyggede vandkanaler, der førte 40 mio. l. vand årligt til hovedstaden med 100.000 indbyggere. Selve byen er udhugget i klipperne med velbevarede søjler, skatkammer, kloster, amfiteater, boliger, gravmæler.

Man får da lyst til at fordybe sig i Nabatæernes kultur. Meget er lost i historiens tåger. Det gir rum til fantasien.